• Wolderwijd logo
 
header jurist

Oneerlijke bepaling in algemene voorwaarden?

Dit kunt u ertegen doen!

Wat is een onredelijk bezwarend beding?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat contractenrecht voor particulieren 14 maart 2023 2024

Bedrijven gebruiken bij de verkoop van hun producten en/of diensten vaak algemene voorwaarden. Hoewel deze 'kleine lettertjes' onderdeel uitmaken van de overeenkomst die u sluit met het bedrijf, zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk al deze kleine lettertjes lezen. Toch gebeurt het met enige regelmaat dat de u wel geconfronteerd wordt met deze kleine lettertjes, bijvoorbeeld als het bedrijf zich achter zijn algemene voorwaarden verschuilt als u niet tevreden bent over een product of dienst. Dan komt u als consument vaak van een koude kermis thuis omdat de algemene voorwaarden vrijwel altijd in het voordeel van het bedrijf geschreven zijn. Gelukkig biedt de wet wel bescherming tegen oneerlijke bepalingen in algemene voorwaarden voor consumenten en kunt u hier zeker iets tegen doen. 

Wanneer is een beding onredelijk bezwarend? 

Als een beding in een algemene voorwaarde oneerlijk of onevenwichtig is dan is de kans groot dat er sprake is van een 'onredelijk bezwarend beding'. Een onredelijk bezwarend beding is een bepaling in algemene voorwaarde die op de zogenaamde zwarte lijst in de wet staat. Deze zwarte lijst is een verzameling van veel voorkomende bepalingen in algemene voorwaarden, waarvan de wetgever heeft gevonden dat ze zo oneerlijk zijn dat ondernemers tegenover consumenten geen beroep kunnen doen op dit soort bepalingen.

Wat is een voorbeeld van een onredelijk bezwarende bepaling? 

Een voorbeeld van een onredelijk bezwarend beding, is een bepaling waarbij de wettelijke bevoegdheid tot ontbinding van een overeenkomst wordt beperkt. Of een bepaling die de ondernemer de bevoegdheid geeft om een overeengekomen prijs al binnen drie maanden na het sluiten van eenovereenkomst te verhogen.

Stelt u zich eens voor dat u een overeenkomst met een hovenier heeft gesloten om een overkapping in uw tuin te maken voor de prijs van € 5.000,00. Na twee maanden zegt de hovenier dat de prijs toch € 6.000,00 wordt vanwege kostprijsverhogende omstandigheden en verwijst hij daarbij naar zijn algemene voorwaarden. Dát is dus op grond van de wet niet toegestaan omdat een dergelijk beding op de zwarte lijst staat en aldus een onredelijk bezwarend beding is. 

Naast de zwarte lijst, die dus bepalingen bevat die per definitie onredelijk bezwarend zijn, bestaat er ook nog een grijze lijst in de wet. Op deze lijst staan bepalingen genoemd die waarschijnlijk onredelijk bezwarend zijn ten opzichte van de consument, maar waarvan het niet op voorhand vast staat. In de column over de grijze lijst kunt u hier meer over lezen. 

Wat kan de consument doen tegen onredelijk bezwarende bedingen?

Als u geconfronteerd wordt met een onredelijk bezwarend beding dan kunt u dit beding (laten) vernietigen. Omdat het voor een leek niet altijd eenvoudig vast te stellen is met wat voor soort beding u te maken heeft en wat de mogelijkheden zijn om het beding te vernietigen, is het verstandig om een jurist in te schakelen voor advies op maat. Wij helpen u hier graag bij. Neemt u gerust contact met ons op, per e-mail, telefoon of via onze chat

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer veelgestelde vragen over contractenrecht voor particulieren:

Veelgestelde vragen: